ПЪТУВАНЕ

Извън Атина

Следвайте стъпките на боговете извън Атина, носейки се с вятъра покрай древните римски пътища в търсене на митове и легенди.


МАНАСТИРЪТ КЕСАРИАНИ

Манастирът е издигнат върху останките на римски храм в подножието на планината Химетус през ХI в. Вътрешността на църквата е украсена със стенописи от XVI и XVII в. в стила на Критската художествена школа и представят детайлни изображения на религиозната иконография.

Не забравяйте да се облечете подходящо, когато посещавате това свещено място. Късите панталонки, минижупите и дрехите без ръкави се смятат за непристойно облекло.

5 километра
12 минути
 

ЕЗЕРОТО ВУЛИАМЕНИ

Изпънете краката си и топнете пръстите си в лековитите минерални извори на езерото Вулиамени. В центъра на сините му води може да видите рядко геофизично образувание. Голямата пещера се е срутила върху себе си след земетресение и от близко разстояние скалният покрив може да се различи сред останалата част на стръмния бряг.

19 километра
25 минути
 

ЕЛЕВСИНА

В легендарната местност Елевсина се е провеждал един от най-известните тайни религиозни ритуали в Древна Гърция. Членовете на култа се събирали тук, за да бъдат посветени, с надеждата, че ще бъдат възнаградени в задгробния живот.

Елевсина се намира в град Елевсина, който днес е голям икономически и бизнес център. Тук е и родното място на „бащата на трагедията“ Есхил, чиито творби и до сега се поставят на театралната сцена.

24 километра
30 минути
 

ХРАМЪТ НА ПОСЕЙДОН

Полюбувайте се на гледката на залеза над красивото Егейско море от тези древни руини. Чудо е, че колоните на завършения през 440 г. пр. Хр. храм все още стоят изправени. При внимателно вглеждане можете да забележите името на Лорд Байрон, гравирано в основата на една от колоните.

Разгледайте останалата част на нос Сунион, откъдето, както разказва легендата, атинският цар Егей се е хвърлил в морето, носещо неговото име – Егейско море. Завършете деня, като се поглезите с оригинална гръцка кухня.

69 километра
1 час
 

ДЕЛФИ

През 1400 г. пр. Хр. Делфи е била считана за най-важната и тайнствена светиня в цяла Гърция. Смятали са, че е център на света и пъпът на Гея, майката на Земята. Според легендата тя е родила Вселената, Земята, титаните и боговете. Хората са отивали там на поклонение, за да получат отговори за бъдещето от Пития, жрицата на Аполон.

Макар вече популярен, градът привлече повече внимание, когато бе домакин на игри, подобни на онези, които са се провеждали в района на Олимпия. Съвременният Делфи продължава да привлича туристи, много от които се радват на близостта му до морето и археологическите атракции в околността.

ДЕЛФИ