ПЪТУВАНЕ

Извън София

Еднодневните екскурзии разкриват красиви гледки и уникална архитектура.

По-голямата част от туристите не излизат извън София, когато посещават България, но просторните гледки и красивите, спокойни езера не са за изпускане. Представяме ви пет места, с които да започнете балканското си пътешествие.
 

Панчарево

Ако смятате, че не съществува такова нещо като идилични разходки на въздух на крачка разстояние от града, със сигурност ще бъдете приятно изненадани, когато посетите Панчарево. Този живописен квартал, разположен на брега на езеро, не само е любимо място за разходки през уикенда на работещите софиянци, но крие също много исторически и съвременни атракции, които ще зарадват всеки вкус.

Макар че районът е пълен със забележителности – Лозенската планина, крепостта Урвич и множество останки от Римската епоха – водата безспорно води първенството. Независимо дали искате просто да се отпуснете в минералните извори, или да наемете рибарска лодка за вълнуващо пътешествие, можете да бъдете сигурни, че в Панчарево всеки ваш воден каприз ще бъде задоволен.

16 километра
25 минути
 

Боровец

Раят за скиорите не може да бъде друг освен този курорт, разположен по склоновете на сияйната Рила планина. Ясно е защо хората, които обичат пресния рохкав сняг, продължават да посещават тези върхове всяка година.

Проектиран първоначално да служи за база на членовете на царското семейство, чиито излизания на лов по планинските хълмове се проточвали с дни, курортът днес има репутацията на най-доброто място за елитни забавления в България. С една дума, тук няма да ви липсва нищо, дори да не сте големи почитатели на снега. С възможностите за придвижване, започващи от яздене на кон до количка за голф игрище и парашут, едва ли ще усетите скука в подножието на могъщия връх Мусала – най-високият на Балканския полуостров.

69 километра
1 час и 20 минути
 

Сапарева баня

Основите на това югозападно градче със солидна история са положени още преди 7000 години през епохата на неолита. Останките от византийската и римската епоха са свидетелство, че това място със сигурност пази немалко тайни.

Също както и в Панчарево, водата е тази, която привлича туристите тук. Но докато някои туристически градчета разчитат на изкуствени атракции, в Сапарева баня всичко е дар от природата. Удоволствие е да наблюдаваш как водата се спуска от върха на разположения в центъра на града минерален гейзер, който е единствен по рода си на Балканите. Казват, че горещите минерални извори притежават възстановяваща енергия, която възвръща силите на хората, които се къпят в тях. Тази дестинация е спирка за кратка почивка, преди да продължите нататък към планината.

80 километра
1 час
 

Седемте рилски езера

Тези величествени ледникови езера са гордостта на Балканския полуостров. Всяко от седемте свързани помежду си езера си има име, което отразява тяхната отличителна характеристика или формата им – от наситените лазурни води на езерото „Окото“ (The Eye) до дълбоките, бистри дълбини на „Сълзата“ (The Tear). Лесно ще можете да изберете любимото си езеро сред тях, стига да не сте прекалено зашеметени от останалата част от Дамгския дял на Рила, за да можете да го направите.

98 километра
1 час и 35 минути
 

Рилският манастир

Не са много случаите, в които домът на отшелници става предпочитана туристическа атракция, но това място, включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, продължава да бъде задължителна част от туристическите маршрути. Сгушен в югозападната част на Рила планина, източноправославният манастир на името на Св. Иван Рилски с невероятната си характерна архитектура и до днес се счита за ярък пример на художественото творчество на хората от Балканския полуостров.

Освен че е значим духовен център, този храм е побрал също и голяма библиотека с 16 000 тома, включително великолепни средновековни ръкописи. Фреските по стените и любопитните експонати дават представа за различните народи, които са оказвали въздействие върху региона през последните векове.

122 километра
1 час и 50 минути

CEДEMTE PИЛCKИ EЗEPA